برای شروع یک مقاله بهترین کار مراجعه به اساتید دانشگاه و یا دانشجویانی است که قبلا مقاله داده باشند. این کار علاوه بر تسریع در یادگیری اصول نگارش مقالات، به شما در انتخاب زمینه تحقیقاتی کمک شایانی خواهد نمود. به یاد داشته باشید عمده مقالات حاصل کار گروهی می باشند و نگارش یک مقاله علمی معتبر، مستلزم بهره گیری از تجربیات و اندیشه دیگران است.

عنوان مقاله

عنوان، مفهوم اصلي مقاله را نشان می دهد و بايد به طور خلاصه، مضمون اصلي پژوهش را نشان دهد. يعني به گونه عنوان مقاله بايد جذاب باشد، اي انتخاب شود كه نظر خوانندگان را كه معمولاً ابتدا فهرست عناوين مندرج در يك مجله علمي را مي خوانند به خود جلب نمايد . همچنين عنوان بايد كوتاه و گويا و تنها بيانگر متغيرهاي اصلي پژوهش با شد . تعداد كلمات در عنوان را حداكثر دوازده واژه بيان كرده اند.

ساختار مقاله

نوشتن مقاله مستلزم داشتن طرحي مدوَّن است. در گزارش یك تحقیق نه تنها باید ارزش هاي محتوایي را مراعات كرد، بلكه باید از ساختار روشمندي نیز پیروي كرد. امروزه تحقیقات فراواني انجام مي شود، اما تنها بخش كوچكي از آنها در مقالات منتشر مي گردد. یكي از دلایل آن، عدم مهارت محقق در تهیه و تدوین ساختاري مقاله علمي است. ساختار مقاله و تهیه گزارش از یك پژوهش علمي، با توجه به روش به كار گرفته شده در پژوهش، متفاوت است. دانشمندان در یك تقسیم بندي كلي، روش هاي استفاده شده در علوم را به دو دسته تقسیم مي كنند. روش هاي كمي كه در آنها از داده هاي ك ا مي در تحقیق استفاده مي شود )تحقیقات میداني( و روش هاي كیفي كه در آنها از داده هاي كیفي )تحقیقات كتابخانه اي( استفاده مي شود.( مراحل گزارش یك پژوهش )مقاله( با توجه به روش اتخاذ شده در تحقیق، با تفاوت هایي بیان مي گردد. به دلیل یكسان بودن هر دو روش در مراحل مقدماتي، و براي پرهیز از تكرار در اینجا مراحل مقدماتي را به صورت مجزا مي آوریم.

مقدمه

هر مقاله علمي با يك مقدمه شروع می شود و آن، خلاصه ای از فصل اول و دوم پايان نامه ها و رساله هاست كه به طور مختصر به بيان كليات تحقيق و بررسي مختصري از پيشينه آن می پردازد؛ بنابراين در مقدمه مقاله مسئله تحقيق و ضرورت انجام آن و اهداف آن از نظر بنيادي و كاربردي به صورت مختصر بيان مي گردد و سپس به بررسي سوابق پژوهشي كه به طور مستقيم به موضوع تحقيق مرتبط است، پرداخته مي شود. مقدمه بايد يك منطق اساسي را در تحقيق بيان كند و به خواننده نشان دهد كه چرا اين تحقيق ادامه منطقي گزارش هاي پيشين است . در اين بخش پس از نتيجه گيري از پژوهش هاي بررسي شده، محقق بايد پرسش هاي پژوهش خود را به صورت استفهامي بيان كرده و به تعريف متغيرهاي تحقيق به صورت عملياتي بپردازد.

روش تحقیق

هدف اساسي از بیان روش آن است كه به گونه اي دقیق، چگونگي انجام پژوهش، گزارش گردد تا خواننده بتواند آن را تكرار نماید و همچنین درباره اعتبار نتایج داوري كند؛ بنابراین مؤلف باید همه مراحل اجرا، از جمله آزمودني ها، ابزارهاي پژوهش، طرح پژوهش، روش اجرا و روش تحلیل داده ها را بیان كند.

یافته های تحقیق

در این بخش، توصیف كلاميِ مختصر و مفیدي از آنچه به دست آمده است، ارائه مي شود. این توصیف كلامي با اطلاعات آماري مورد استفاده، كامل مي شود و بهترین روش آن است كه داده ها از طریق شكل و نمودار یا جدول، نمایش داده شوند. ساختار بخش نتایج، معمولاً مبتني بر ترتیب منطقي پرسش ها یا فرضیه ها و نیز وابسته به تأیید شده بودن یا تأیید نشده بودن فرضیه هاست. ترتیب بیان نتایج نیز یا برحسب ترتیب تنطیم سؤال ها یا فرضیه هاي آنهااست، یا برحسب اهمیت آنها. روش متداولِ بیان نتایج، آن است كه ابتدا مهم ترین و جالب ترین یافته ها و سپس به ترتیب، یافته هاي كم اهمیت تر ارائه مي شود.

نتیجه گیری

در اين بخش، توصيف كلاميِ مختصر و مفيدي از آنچه به دست آمده است، ارائه مي شود. اين توصيف كلامي با اطلاعات آماري مورد استفاده، كامل می شود و بهترين روش آن است كه داده ها از طريق شكل و نمودار يا جدول، نمايش داده شوند . ساختار بخش نتايج، معمولاً مبتني بر ترتيب منطقي پرسش ها يا فرضيه ها و نيز وابسته به تأييد شده بودن يا تأييد نشده بودن فرضيه ها است. ترتيب بيان نتايج نيز يا برحسب ترتيب تنطيم سوال ها يا فرضيه هاي آنها است يا برحسب اهميت آنها . روش متداولِ بيان نتايج، آن است كه ابتدا مهم ترين و جالب ترين يافته ها و سپس به ترتيب، يافته هاي كم اهميت تر ارائه مي شود.