تقریبا همه شما لااقل یک بار به این موضوع فکر نموده اید که کدام دانشگاه در ایران برتر است! این موضوع به جهت تعدادی از داوطلبان کنکور ، درزمان انتخاب رشته کنکور یا قبل و بعد از آن ، کمی جدی تر به نظر می رسد. اما حقیقتا کدام دانشگاه ایران از رتبه برتری بهره مند است؟
در جواب به این پرسش بایستی گفت ، ملاک هایی که برتری دانشگاه ها نسبت به همدیگر را نشان دهند مختلف است مثلا بر پایه شمارمقالات داخلی یا خارجی ، رشته های دانشگاهی ، شمار همایش ها و … . براین مبنا یک دانشگاه مقدور است در دسته بندی های متعدد ، رتبه مختلفی داشته باشد. از همین سو با معرفی دانشگاه های بهتر بر پایه شاخصه های متعدد ، تصمیم گیری در این عرصه را به عهده خودتان واگذارمی کنیم.
جایگاه دانشگاه های ایران در رتبه بندی شانگهای
رتبه بندی شانگهای که یکی از معتبرترین رتبه بندی ها در بین الملل به حساب می آید ، نتیجه آن به توسط “دانشگاه شانگهای ژیائوتنگ” اتشار می گردد. این رتبه بندی در سال های نه چندان دور ، حدود 1000 دانشگاه برتر را حمایت می کند و میان این فراوانی دانشگاه ها ، نام سه دانشگاه هاروارد ، استنفورد و کمبریج در طبقه های اول تا سوم به چشم می خورد. و اما جایگاه دانشگاه های ایران مابین این 1000 مرکز ، کدام است؟
پیش از پرداختن به رتبه بندی دانشگاه های ایران در رتبه بندی شانگهای ، بد نیست با ملاک های محاسبه آن آشنا شوید. کیفیت آموزش ، کیفیت اعضای هیئت علمی ، مقالات عرضه شده و کارکرد سرانه ، 4 ملاک این رتبه بندی هستند که خود مشمول چند شاخصه به شرح زیر می باشند.
کیفیت آموزش: فارغ التحصیلان برنده جایزه نوبل و مدال فیلدز – وزن 10 درصد
کیفیت اعضای هیئت علمی: 1- اعضای هیئت علمی برنده جایزه نوبل و مدال فیلدز 2- محققین پر استناد در 21 واحد موضوعی – هر یک با وزن 20 درصد
مقالات عرضه شده: 1- مقاله های نشر شده در مجلات ساینس و نیچر 2- مقالات موجود در نمایه استنادی علوم و علوم اجتماعی – هر یک با وزن 20 درصد
کارکرد سرانه: سرانه کارکرد علمی هر دانشگاه – 10 درصد
درعین حال آگاه شدیم که رتبه بندی شانگهای ، چه قیاس هایی را مد نظر قرار می دهد. برمبنای این می توانیم به بیان جایگاه دانشگاه هایی از ایران بپردازیم که با توجه به شاخصه های فوق ، مابین 1000 دانشگاه برتر دنیا ، جای دارند.
حضور ۵ دانشگاه از ایران در بروز ترین نتیجه رتبه بندی دانشگاه های برتر جهان
دکتر محمدجواد دهقانی سرپرست ISC بیان کرد: در پایانی ترین نتیجه رتبه بندی سال ۲۰۲۱ کیو اس ۵ دانشگاه کشور حضور دارند. دانشگاه صنعتی شریف با رتبه ۴۰۹ ، دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه ۴۷۷ ، دانشگاه تهران با رتبه۶۰۰-۵۹۱ ، دانشگاه علم و صنعت ایران با رتبه ۶۵۰-۶۰۱ و دانشگاه شیراز با رتبه ۱۰۰۰-۸۰۱ می باشند. این درزمانی است که تا سال ۲۰۱۶ فقط دو دانشگاه صنعتی شریف با رتبه ۴۸۰-۴۷۱ و دانشگاه تهران با رتبه ۶۰۰-۵۵۱ در این نظام رتبه بندی حضور داشتند.
رتبه دانشگاههای ایران در رتبه بندی بین المللی «کیو اس» در سال 201۹
پایگاه رتبه بندی کیو.اس یکی از معتبرترین نظامهای رتبه بندی جهانی به شمار می رود که به واسطه مؤسسه کاکارلی سیموندز انگلستان دانشگاههای جهان را رتبه بندی میکند. نتیجه رتبه بندی سال ۲۰۱۹ کیو اس نشان از حضور ۶ دانشگاه ایرانی در جمع بهترین ها میدهد.
دانشگاه صنعتی شریف با رتبه ۴۳۲، دانشگاه صنعتی امیرکبیر با رتبه ۴۹۸، دانشگاه علم و صنعت ایران با رتبه ۶۵۰-۶۰۱، دانشگاه تهران با رتبه ۷۵۰-۷۰۱ و دانشگاههای شهید بهشتی و دانشگاه شیراز با رتبه ۱۰۰۰-۸۰۱ هستند. دانشگاه شیراز نخستین حضور خودش را در رتبه بندی بین المللی کیو اس در سال ۲۰۱۹ تجربه میکند. همینطور دو دانشگاه صنعتی شریف و صنعتی امیرکبیر دارای رشد رتبه نسبت به سال پیش بودهاند.
در رتبه بندی اخیر در سال ۲۰۲۰ با ورود ۱۱ دانشگاه تازه شاهد حضور ۴۰ دانشگاه از جمهوری اسلامی ایران در جمع ۱۳۹۶ دانشگاه برتر دنیا از ۹۲ کشور بوده و این موضوع نویدگر حرکت هر چه زیاد دانشگاههای قدرتمند ایران در رتبه بندیهای معتبر جهانی است.
رتبه دانشگاهها ایران در رتبهبندی تایمز 2020 اعلام شد
در پایانی ترین رتبه بندی منتشر شده دانشگاههای یاسوج، بین المللی امام خمینی، علوم پزشکی تبریز، علوم پزشکی اصفهان، دانشگاه کردستان، بوعلی سینا، سمنان، شاهد، شهید چمران اهواز، شهرکرد و دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای نخستین بار در رتبه بندی تایمز حضور یافتهاند.